Izjava za javnost: Evropske potrošniške organizacije pozivajo k sprejemu zakona

BEUC odločno podpira predlog zakona o kreditih v švicarskih frankih (CHF), ki je trenutno v obravnavi v slovenskem parlamentu in ki ga podpira tudi naša slovenska članica – Zveza potrošnikov Slovenije“.

S temi besedami je ga. Monique Goyens, generalna direktorica Evropske potrošniške organizacije BEUC v dopisu z dne 03.09.2019 [1], naslovljenem na predsednika Državnega zbora RS, podala stališče o predlogu zakona o konverziji kreditov v švicarskih frankih.

Skrajni čas je namreč, da zaščitimo ranljive kreditojemalce in jim povrnemo zaupanje v finančni sektor in finančne oblasti“, še navaja ga. Goyens in s tem pritrjuje stališču, ki ga je v svoji podpori sprejetju zakonske rešitve afere s potrošniškimi krediti v švicarskih frankih podala tudi Zveza potrošnikov Slovenije [2].

S sprejemom zakona bi slovenski zakonodajalec potrdil, da ne dopušča nekorektnega poslovanja na našem finančnem trgu in da priznava varstvo potrošnikov kot nepogrešljiv del tržnega gospodarstva. Nepoštene poslovne prakse izkrivljajo konkurenco, ker dopuščajo, da prosperirajo tisti, ki zavajajo, in ne tisti, ki so dobri in prodorni.

Evropske potrošniške organizacije opozarjajo, da je varstvo potrošnikov javno dobro in da je država dolžna zagotoviti načine, da se to javno dobro tudi spoštuje. Če država ne bo storila ničesar, obstaja nevarnost, da bi se breme reševanja zadev v zvezi s posojili v švicarskih frankih z odločitvijo Evropskega sodišča za človekove pravice preložilo na vse slovenske davkoplačevalce.

Slovenski potrošnik je na deklarativni ravni dobro zaščiten, vendar se sistem varstva ne izvaja v praksi. Iz besed generalne direktorice BEUC nedvomno izhaja, da so bili ekonomski interesi potrošnikov pri podeljevanju CHF kreditov kršeni in da so finančne institucije padle na odgovornem ravnanju pri odobravanju teh posojil. Če slovenska država potrošnikov ne bo zaščitila, je to samo še en znak, da je zaščita slovenskega potrošnika na porazno nizki ravni.

V premislek zato zaključni stavek iz dopisa BEUC: „Poudariti želimo, da morajo regulativni in nadzorni organi zagotoviti, da ponudniki finančnih storitev delujejo odgovorno in v prihodnje potrošnikom ne tržijo toksičnih produktov“.

[1] Pismo BEUC v angleškem izvirniku, dostopno na: https://imss.dz-rs.si/imis/3478f5d291f1226682d0.pdf

Prevod pisma BEUC v slovenski jezik, dostopen na: https://imss.dz-rs.si/imis/59b2948a526881ef4b6d.pdf

[2] Dopis ZPS, dostopno na: https://imss.dz-rs.si/imis/c52fb92941dc25d2e1d9.pdf