Izjava za javnost: Neodločeno o Predlogu zakona o razmerjih med dajalci in prejemniki kreditov v švicarskih frankih!

Predlog zakona o konverziji kreditov v švicarskih frankih ni dobil podpore na seji Odbora za finance, ki je v torek, 8. oktobra 2019 potekala v Državnem zboru RS. Slovenski zakonodajalec se otepa naloge, da bi v skladu z Direktivo 93/13/EGS na ustrezen in učinkovit način zaščitil potrošnike pred nepoštenimi pogoji v potrošniških kreditnih pogodbah. Namesto tega več tisoč kreditojemalcev pošilja na sodišča, čeprav je ta pot zaradi stroškov in pritiskov primerna le za manjšino. To pa pomeni, da bodo najbolj ranljivi med njimi po zaslugi poslancev ostali pred vrati sodišč.

Z namenom, da bi dosegli rešitev za čim širši krog posojilojemalcev, smo v Združenju Frank skupaj z Državnim svetom Republike Slovenije pripravili predlog zakona, ki prinaša kompromisno rešitev, to je konverzijo iz švicarskih v evrske kredite, vključno s spremembo referenčne obrestne mere LIBOR v EURIBOR. S kompromisno rešitvijo bi bankam ostali običajni dobički, odrekle bi se le ekstra dobičkom. Banke na kompromis ne pristajajo, bančni lobi je na Odboru za finance podprla večina strank vladajoče koalicije. Razprava poslanca mag. Dušana Verbiča, ki je vodil napad na zakon, je vsebovala neresnice, pri čemer je za nekoga, ki je v preteklosti vodil pravni oddelek v bankah Reiffeisen in Volksbank, pokazal slabo poznavanje problematike varstva potrošnikov finančnih storitev. Presenetilo nas je tudi stališče predsednika Odbora, Roberta Polnarja, ki je v nasprotju s prizadevanji Evropske komisije za implementacijo načel varstva potrošnikov v praksi in kljub obsežnemu dokaznemu gradivu o zavajajočih praksah bank v primeru kreditov v švicarskih frankih zagovarjal absolutno odgovornost posameznika za sprejete odločitve, ne glede na to, kakšna je bila dejanska vsebina, ki je na te odločitve usodno vplivala.

Argumentirani predstavitvi zakona s strani Alojza Kovšce, predsednika Državnega sveta RS, ki je zakon vložil, in Brede Kutin, predsednice Zveze potrošnikov Slovenije, večine poslancev nista prepričali v pomen načel varstva potrošnikov, katerih spoštovanje je pomembno tako za zaščito prebivalcev Slovenije kot tudi za preprečevanje izkrivljanja konkurence s pomočjo nepoštenih poslovnih praks v prihodnje. Za zakon je glasovalo 7 poslancev, med njimi vsi poslanci Levice, Socialnih demokratov in Slovenske nacionalne stranke ter večina prisotnih poslancev Slovenske demokratske stranke.

Evropski pravni red zavezuje, da je potrebno nepoštene pogoje iz pogodb izločiti. Zadnja sodba Sodišča EU v poljski zadevi C-260/18 je jasna tudi glede posledic nepoštenih pogojev v potrošniških pogodbah: sodišča ne smejo nepoštenih pogojev nadomeščati z dispozitivnimi določbami nacionalnega prava, razen v izjemnih primerih, ko bi željo po tem izrazil sam posojilojemalec. Brez nepoštenih pogojev, ki v pogodbah zadevajo glavni predmet in ceno, so naše kreditne pogodbe nične. Za velik del posojilojemalcev je ničnost po polovici dobe odplačevanja kredita ugodnejša rešitev od zakonsko predlagane in kompromisne, zato se bodo naša prizadevanja vpričo nedejavnosti zakonodajalca intenzivneje kot doslej usmerila v doseganje ničnosti pogodb na sodiščih. Združenje Frank se bo sedaj osredotočilo na aktivnosti, ki bodo namenjene pomoči in mobilizaciji članov in ostalih kreditojemalcev v tej smeri. Upamo le, da ne bo takrat, ko bomo na sodiščih dočakali pozitivne razsodbe, slovenska vlada podobno kot poljska pohitela na pomoč bankam z interventnim zakonom in davkoplačevalskim denarjem.

V Združenju Frank bomo v prihodnjih tednih skrbno spremljali, kaj poslanci in poslanke menijo o sklepu Odbora in predlogu zakona. Problem kreditov v švicarskih frankih se bo vračal v Državni zbor, dokler glede njega ne bo sprejeta ustrezna rešitev.