Novinarska konferenca: Pomen Smernic glede razlage in uporabe Direktive 93/13/EGS za varstvo potrošnikov v Sloveniji, 6. september 2019

VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO

V petek, 6. september 2019, ob 13. uri bo v prostorih slovenskega parlamenta potekala novinarska konferenca, ki jo soorganizirata Državni svet RS in Združenje Frank.

Lokacija: soba 209/II, Šubičeva 4, 1000 Ljubljana.

Spoštovani uredniki in novinarji,

vljudno Vas vabimo na skupno novinarsko konferenco Združenja Frank in Državnega sveta RS, ki jo prirejamo ob izidu Smernic za razlago in uporabo Direktive 93/13/EGS o nepoštenih pogojih v potrošniških pogodbah, ki jih je Evropska komisija sprejela 22. julija 2019. Ob tej priložnosti bomo predstavili velik pomen Smernic za uveljavljanje varstva potrošnikov v Sloveniji, s poudarkom na kreditih v švicarskih frankih.

Združenje Frank že dlje časa opozarja na sistematično kršenje pravice posojilojemalcev v švicarskih frankih do sodnega varstva, ker slovenska sodišča neustrezno razlagajo določbe Direktive 93/13/EGS in ne upoštevajo posebnosti, do katerih prihaja pri njenem prenosu v slovenski pravni red. Smernice potrjujejo, da je obseg kršitev v sodnih postopkih tako velik, da je na preizkušnji pravna država.

Člen 8 Direktive 93/13/EGS omogoča državam članicam, da lahko izboljšajo varstvo potrošnikov glede na minimalne standarde, določene v Direktivi. Evropska komisija je v nedavnem odgovoru hrvaškemu Saboru potrdila, da to vključuje tudi zakonsko reševanje problema nepoštenih pogodbenih pogojev v zvezi s krediti v švicarskih frankih. Več o tem in novih razsežnostih te problematike v Sloveniji na novinarski konferenci skupaj z:

Alojzem Kovšco, predsednikom Državnega sveta Republike Slovenije
zasl. prof. dr. Cirilom Ribičičem, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani
Bredo Kutin, predsednico Zveze potrošnikov Slovenije
Robertom Preiningerjem, odvetnikom

Novinarsko konferenco bo vodil predsednik Združenja Frank, g. Matjaž Sušnik.

Vljudno vabljeni.

Matjaž Sušnik, predsednik