Odprto pismo Predsedniku Vlade in Vladi Republike Slovenije

Spoštovani predsednik Vlade RS, g. Marjan Šarec!

Spoštovani člani Vlade RS!

V teh dneh smo priča zanimivemu razvoju afere švicarski frank na Poljskem. Po tem, ko niso sprejeli zakona, ki bi ublažil posledice nepoštenega ravnanja bank na način, da bi ohranil kreditne pogodbe v veljavi, so oblasti kreditojemalce raje prepustile počasnim in dragim sodnim mlinom. Četrtkova pričakovana sodba SEU C-260/18, ki je odjeknila v vseh svetovnih medijih, končno prinaša rešitev za več kot deset tisoč nerešenih sodnih sporov in ne pušča več nobenega dvoma: kreditne pogodbe vsebujejo nepoštene pogoje in poljska sodišča jih morajo razglasiti za nične, razen če se kreditojemalci strinjajo s konverzijo posojil v domačo valuto.

Poljske banke so soočene z milijardami, ki jih bo potrebno vrniti oškodovancem. Končno se je zganila tudi poljska oblast, saj je tokrat potrebno rešiti banke! Po poročanju tiskovne agencije Reuters je poljski finančni minister Jerzy Kwiecinski sporočil, da bodo z mešanico zakonskih ukrepov bankam pomagali prebroditi težave. Nedvomno jim bodo pomagali z davkoplačevalskim denarjem.

Čeprav je Poljska oddaljena od nas, je njihov primer za Slovenijo zelo pomemben. Žal je naša javnost o poljskem primeru zaradi zgovorne medijske blokade povsem neobveščena in ne more sprevideti, da argumenti v razpravi o slovenski aferi švicarski frank niso na strani bank in vlade. To je svojevrstna zagata, saj je v slovenskem parlamentu na preizkusu prav takšen zakon, ki lahko prepreči najhujše – socializacijo neodgovornega ravnanja bank, Vaša vlada pa kljub jasnim sporočilom evropskega sodišča vztraja na slepi poljski poti.

Na srečo lahko v Sloveniji tak scenarij še preprečimo. V torek, 08.10.2019, bo Odbor za finance DZ razpravljal o Predlogu Zakona o razmerjih med dajalci kreditov in kreditojemalci glede kreditov v švicarskih frankih in ob tem tehtal tudi negativno mnenje k zakonu, ki ga je nanj naslovila Vaša vlada. Še je čas, da se vlada izvije iz primeža finančnega lobija, prizna potrošnikom in državljanom zakonsko in moralno pravico ter obvaruje državni proračun pred socializacijo stroškov, ki so jih povzročile banke.

Aktualno vladno mnenje, povsem usklajeno z mnenjem Združenja bank Slovenije in neskladno s sodbami SEU, ogroža sprejetje predlaganega zakona in državni proračun. To lahko privede Slovenijo v položaj, v katerem je danes Poljska, zato Vas prosimo, da nam odgovorite na naslednji vprašanji:

  1. Kakšne načrte za razrešitev problema s krediti v švicarskih frankih ima vlada, da tudi slovenski primer ne bo prišel pred SEU?
  2. Ali vlada načrtuje podobno reševanje bank iz proračuna po tem, ko bo SEU presodilo tudi v slovenskem primeru?

V pričakovanju Vašega odgovora vas lepo pozdravljamo!

Matjaž Sušnik
Predsednik Združenja Frank

Prosimo delite vsebino ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone