Za tiste, ki so tvegali, bodo plačevali vsi, 2., Dnevnik, 14. 3. 2022, Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije

Kot nacionalna potrošniška organizacija podpiramo sprejeti zakon za rešitev problematike kreditov v švicarskih frankih in zato se moramo odzvati na zavajajoč naslov in vsebino članka z zgornjim naslovom (Dnevnik, 10. 3. 2022), ker je problematika prikazana enostransko v korist bank, ki so slovenskim potrošnikom prodajale dolgoročne kredite, ki jih je avstrijski finančni regulator izrecno označil za neprimerno obliko za dolgoročno stanovanjsko kreditiranje. Slovenski davkoplačevalci ne bodo nosili nikakršnih posledic izvajanja sprejetega zakona, ker bodo morale posledice sprejetega zakona nositi poslovne banke, ki so se s temi krediti okoristile. Zagotovo pa bodo oškodovani, če bo evropsko sodišče za človekove pravice odločilo, da so bili kreditojemalci oškodovani zaradi uporabe nepoštenih pogodbenih pogojev, ker jim bo v tem primeru odškodnino morala namesto poslovnih bank plačati Republika Slovenija.

Za ogled celotnega članka, klikni na spodnjo povezavo: